Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
choroba Alzheimera
jęczmień
zaburzenia oddychania
choroby skóry
czerwienica
flora bakteryjna
reumatoidalne zapalenie stawów
nadkrwistość
układ pokarmowy
choroba niedokrwienna serca
alkoholizm
sinubronchitis
kretynizm
koklusz
angina

 

listerioza

Pojęcie medyczne listerioza i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja listeriozy napisana w sposób zrozumiały.

Listerioza występuje zarówno u ludzi jak i u zwierząt. Jest chorobą bakteryjną, przy czym rezerwuarem bakterii są zwierzęta, a ludzie zarażają się poprzez spożywanie niemytych warzyw i owoców, chociaż do zakażenia chorobą może także dojść w wyniku kontaktu ze zwierzęciem cierpiącym na listeriozę. Na zachorowanie na listeriozę narażone są szczególnie osoby starsze, takie, które mają upośledzone funkcjonowanie układu odpornościowego, małe dzieci i kobiety w ciąży.

Objawy choroby mogą się pojawić już po czterech godzinach od spożycia zakażonych produktów. Przebieg choroby czasami może być ciężki. Do objawów listeriozy należą symptomy grypopodobne, w tym przede wszystkim gorączka, bóle stawów i kaszel ale pojawia się także biegunka, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i posocznica. W przypadku noworodków, które zakażają się od chorej matki w życiu płodowym, w momencie porodu lub podczas pobytu w szpitalu, oprócz wyżej wymienionych objawów występuje także ropna ziarnica i ostra niewydolność oddechowa. Często także w wyniku zachorowania na listeriozę przez ciężarną kobietę dochodzi do utraty płodu.

Listeriozę leczy się antybiotykami - między innymi podawana jest ampicylina, makrolity, tetracykliny, aminoglikozydy. Można także przyjmować produkty, które usprawniają pracę jelit, a więc zawierających przyjazną mikroflorę bakteryjną. Można dostarczać organizmowi błonnik utrudniający namnażanie się bakterii ze względu na regulowanie i usprawnianie pracy jelit, albo lucernę, dzięki której organizm otrzymuje wsparcie w walce z toksynami.

Zapobieganie jest związane z myciem rąk i produktów, z których sporządzony ma zostać posiłek. Ponadto zaleca się, by osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zakażenia listeriozą nie jadły tego, co wytwarzane jest z nieprzetworzonego mleka.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]