Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
CMV
lęk
kłykciny kończyste
zespół Conna
sepsa
choroby zawodowe
fobia społeczna
bóle kręgosłupa
psychozabawy
cukrzyca
różyczka
bielactwo
gorączka
ksztusiec
zapalenie tchawicy

 

kamica szczawianowa

Pojęcie medyczne kamica szczawianowa i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja kamicy szczawianowej napisana w sposób zrozumiały.

Czym jest kamica szczawianowa? Otóż jest to choroba polegająca na odkładaniu się kamieni szczawianowych w drogach moczowych. Nie stwierdzono, że przyczyną są pokarmy zawierające szczawian, ale zauważano, że po ich zjedzeniu wzrost tego czynnika znacznie się powiększa, wydalając się z moczem. Te związki zazwyczaj bardzo często też występują w takich produktach jak: szczaw, rabarbar, rośliny strączkowe, szpinak, pieprz, rzepa, jak również czekolada, kakao i mocna herbata. Należy unikać tych przyjemność, ponieważ one sprawiają wzrost niebezpieczeństwa w organizmie. Nie ma żadnych leków na pomniejszenie się ilości tej trucizny, dlatego zaleca się powyżej wymienionych zakupów unikać.

Również za duża ilość cukru może doprowadzić do wytworzenia się kwasy szczawiowego. Dlatego zaleca się ograniczenie słodyczy. Przyczyną szczawianu w organizmie jest też kwas szczawiowy pobrany z przewodu pokarmowego.

Pokarmowy źródłem szczawianu są jarzyny zielone szczególnie rabarbar, szczaw, szpinak, włoska kapusta, również takie napoje jak herbata czy kakao. Warto jest wspomnieć, iż należy przede wszystkim urozmaicać swoje menu o mięso, ryby, wędliny, jaja, pieczywo, gdyż te produkty zakwaszają mocz. Również niestety ograniczać trzeba jedzenie marchwi, buraków i ziemniaków.
Szczawian się mniej pochłania, jeśli w pokarmach jest duża ilość białko, dlatego bardzo ważny jest wapń, należy spożywać pokarmy wysokobiałkowe. Efektem przeciwnym jest dieta niskobiałkowa.

Objawy nie zawsze się pojawiają, jednak, jeśli takowe są przejawiają się w następujących postaciach: nudności lub wymioty, kolkowy ból w okolicy lędźwiowej, oraz takie ogólne jak podwyższona temperatura, złe samopoczucie, osłabienie. Wskazane jest picie dużo płynów oraz ziół.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]