Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
zaburzenia równowagi
melanodermia
kołatanie serca
posocznica
myopia
układ pokarmowy
rzęsistkowica
odra
otyłość
brodawki płciowe
układ kostny
gorączka maltańska
choroby zawodowe
zaćma
zawał mięśnia sercowego

 

dysfagia

Pojęcie medyczne dysfagia i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja dysfagii napisana w sposób zrozumiały.

Dysfagia to inaczej mówiąc utrudnienie przechodzenia pokarmu na drodze jama ustna- przełyk- żołądek. Zasadniczo możemy wyróżnić dwa rodzaje tego schorzenia. Możemy mieć do czynienia z dysfagią ustno- gardłową, która nazywana bywa także mianem dysfagii przedprzełykowej. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż wszystkie trudności, które wiążą się z przełykaniem, powstają na skutek zaburzeń w zakresie przechodzenia pokarmu do przełyku. Drugi rodzaj tego schorzenia nosi nazwę dysfagii przełykowej. Trudności w przełykaniu, które się wówczas pojawiają, mają bezpośredni związek z przechodzeniem kęsów pokarmu poprzez cały przełyk. Dysfagia to zaburzenie, które może mieć różne nasilenia. Zaburzenia przełykania mogą występować jako krztuszenie się podczas jedzenia. Ale to nie jedyny symptom. Może także dochodzić do tego, że przełykanie jakichkolwiek pokarmów staje się praktycznie niemożliwe.

Jeśli chodzi o objawy, to możemy tutaj wymienić przede wszystkim krztuszenie się oraz kaszel. Poza tym mogą pojawić się objawy takie jak łzawienie, odruchy o charakterze wymiotnym itp. U chorego na dysfagię pojawiają się także dolegliwości takie jak uczucie, iż pokarm został zatrzymany w przełyku. Poza tym w trakcie jedzenia pojawia się ból podczas przełykania.

Przyczyn tej choroby może być naprawdę wiele. Może ona stać się wynikiem chorób takich jak udar mózgu czy guzy głowy czy szyi. Może także pojawić się jako objaw neuropatii obwodowych, a także dystrofii mięśniowej czy nowotworów. Czasami dysfagia wskazuje na stany zapalne jamy ustnej oraz gardła lub też zaburzenia czynnościowe. Może także oznaczać zapadanie przełyku, jego uchyłki, stan zapalny itp.

Leczenie oraz prawidłowa diagnostyka to przede wszystkim RTG klatki piersiowej. Zasadniczo zaleca się także przeprowadzenie badania radiologicznego przełyku. Można wykonać również badania endoskopowe oraz manometrię. Z kolei leczenie farmakologiczne opiera się na leczeniu refleksu żołądkowo- przełykowego a także jego skutków. Chorym podawane są środki o działaniu zobojętniającym oraz wspomagającym perystaltykę przełyku. Czasami stosuje się także leczenie chirurgiczne. Jeśli jest to możliwe, to przeprowadza się zabieg, który może skutecznie zapobiegać zachłystywaniu się. Chodzi tutaj nie tylko o przyjmowanie pokarmów, ale także o ryzyko zakrztuszenia się śliną chorego.

Osoby chore na dysfagię muszą uważać na ilość przyjmowanych przez siebie pokarmów. Zasadniczo chorzy obawiają się zakrztuszenia i przeważnie przyjmują za mało pokarmów. Zatem jednym ze skutków tej choroby może być niedożywienie.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]