Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
alergie
rak gruczołu krokowego
podbiegnięcie krwawe
krwotok z nosa
astma oskrzelowa
zapalenie języka
moczówka prosta
wady serca
listerioza
melanodermia
nowotwór
zapalenie gardła
zespół Kawasaki
nadczynność przytarczyc
kleszczowe zapalenie mózgu

 

dur brzuszny

Pojęcie medyczne dur brzuszny i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja duru brzusznego napisana w sposób zrozumiały.

Dur brzuszny jest ostrą chorobą bakteryjną, zaraźliwą, ogólnoustrojową, wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego Salmonella typhi. Dodatkowo jest wrażliwa na działanie środków odkażających, a także promieni słonecznych i ciepła. Kilkadziesiąt lat temu dur brzuszny miał zupełnie inną nazwę, a mianowicie nazywany był tyfusem. Nim pałeczki duru brzusznego wnikną do układu limfatycznego można je odnaleźć w przewodzie pokarmowym by następnie dostać się do dalszych odcinków jelita. Okres wylęgania bakterii trwa około dwóch tygodni. Zakażenie następuje przez kontakt z chorym lub jego wydalinami, przez zakażoną wodę i produkty. Najczęstsze zachorowania pojawiają się w krajach, gdzie nie przestrzega się podstawowych zasad higieny. Poza tym rozwojowi choroby sprzyja okres letni co wiąże się z wysokimi temperaturami, które umożliwiają namnażanie się coraz większej ilości bakterii. Przyczynami choroby jest przedostanie się do przewodu pokarmowego pałeczki duru brzusznego. Jest to bezpośrednią przyczyną gorączki a następnie uszkodzenia narządów wewnętrznych. Głównym źródłem bakterii są wydzieliny chorego, przede wszystkim kał. Do zakażenia może dojść przez zakażoną wodę, zakażone produkty spożywcze (głównie lody, sałatki, mięso, mleko), owady (przede wszystkim muchy), bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem.

Choroba zaczyna się zazwyczaj mało charakterystycznie. Zazwyczaj dochodzi do pogorszenia samopoczucia, lekkie bóle głowy, utrata apetytu, stany podgorączkowe. W następnych kilku dniach choroba zaczyna intensywniej przybierać na sile.

Temperatura wzrasta do 39 lub 40 stopni, chory nie wie co się z nim dzieje i częściowo traci nawet świadomość. W tym czasie choroba się rozwija, trwa to około 2-3 tygodni. Zdarz się nawet, że chory traci całkowicie przytomność. Powiększa się wątroba oraz śledziona. Brzuch jest bolesny. Mogą pojawić się zaparcia, następnie biegunka i częste oddawanie stolców, przypominających groch. Po kilku dniach trwania choroby na klatce piersiowej pojawia się wysypka, różyczka durowa. Utrzymuje się ona kilka dni a następnie znika.
Po około 4 tygodniach temperatura maleje i osoba chora zaczyna zdrowieć.

Podczas leczenia najważniejsze jest podanie odpowiednich antybiotyków oraz środków, które obniżą temperaturę. Dur brzuszny jest bardzo groźną chorobą, ale na szczęście wyleczalną.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]