Słownik medyczny

 

Wyszukaj hasło: lub skorzystaj ze spisu alfabetycznego

 
     
 

 

   
 

Najnowsze hasła:
choroba z Lyme
choroba Haglunda Severa
choroba piąta
uzależnienia
choroba von Willebranda
gościec przewlekle postępujący
kamica moczowa
krwawiączka A i B
kamica żółciowa
uraemia
sinubronchitis
pyrosis
postrzał i rwa kulszowa
ostra białaczka szpikowa
niedoczynność hormonalna jajników

Losowe hasła:
obrzęk
zaburzenia oddychania
niedomoga mięśniowa
klatka piersiowa
trądzik różowaty
zapalenie otrzewnej
miastenia
nietrzymanie moczu
włókniak miękki
cholera
błędne koło
kłykciny kończyste
uczulenie
nowotwór
krwiomocz

 

alergia pokarmowa

Pojęcie medyczne alergia pokarmowa i dokładne informacje wyjaśniające ten termin medyczny. Definicja alergii pokarmowej napisana w sposób zrozumiały.

Jednym z rodzajów alergii jest alergia pokarmowa, czyli inaczej mówiąc- nadwrażliwość na określone pokarmy. Najprościej można powiedzieć, iż alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją obronną organizmu na przyjmowane przez człowieka pokarmy. Może być ona skutkiem spożycia danej potrawy lub określonych jej składników (np. orzechy, mleko itp.).

Wśród objawów, po których możemy poznać, iż mamy do czynienia z alergią pokarmową, możemy wymienić przede wszystkim objawy skórne, reakcje układu oddechowego, objawy żołądkowo-jelitowe, oraz reakcje o charakterze neurologicznym. O ile zwykłą alergię dość łatwo można rozpoznać, tak alergia pokarmowa może mieć przebieg, który będzie wskazywał raczej na zapalenie samego przewodu pokarmowego, niż na to, że został on podrażniony przez daną substancję. Owszem, zmiany na skórze czy pojawiający się nagle katar są w miarę charakterystyczne. Brak apetytu, kolka czy ciągłe wymioty wskazywać mogą na wiele innych dolegliwości, przez co uniemożliwiają praktycznie prawidłowe rozpoznanie schorzenia.

Wśród alergenów, które najczęściej wywołują alergie pokarmowe, można dokonać podziału na dwie grupy. Pierwszą z nich będą te alergeny, które wywołują reakcje u dzieci. Zaliczać się do nich będą przede wszystkim: mleko, jajka, owoce morza, orzechy ziemne lub soja. Z kolei druga grupa to alergeny właściwe dla ludzi dorosłych. W ich przypadku najczęściej przyczyną reakcji alergicznej stają się pomidory, owoce morza, ryby lub także orzechy.

Jeśli chodzi o leczenie alergii pokarmowych, to najlepszym wyjściem jest całkowite wyeliminowanie z naszej diety uczulających nas produktów lub składników pokarmowych. Należy oczywiście najpierw doprowadzić do zidentyfikowania szkodliwych substancji. Ponadto lekarz alergolog może zastosować terapię farmakologiczną, podając choremu leki, które blokują działanie histaminy.

 

   
               
 

 

 
 

(c) 2010 slownikmedyczny.edu.pl - Internetowy słownik medyczny zawierajacy wykaz oraz klasyfikacje chorób. Opisane sa ich przyczyny i leczenie. Każdy opis choroby sporzadzony jest w zrozumiały sposób, zawiera on między innymi objawy, przyczyny powstania , sposób leczenia, ewentualne powikłania oraz szereg porad majacych na celu zapobieganie danej chorobie. Choroba ludzka wyjasniona przystępnym językiem. [kontakt]